Parametry správného espressa
- Tlak čerpadla mezi 8 a 10 bary
- Tlak kotle nepřevyšující 1 bar
- Přesné nastavení mlýnku
- Čerstvě namletá káva
- Dávka kávy mezi 7 a 7,5 gramy
- Správné čištění kávovaru
- Šálek mezi 25 a 35 ml
- Šálek má teplotu mezi 78 až 82 °C
- Šálky ze správného materiálu a tvaru
Parametry šálku
- Musí být nejlépe z porcelánu
- Vnitřní tvar písmena U, nebo zvonku
Aspekty ochutnávky kávy
- Vizuální část: barva a konzistence pěny
- Smyslová část: aroma, hořkost, kyselost, sladkost a síla
- Šálek dobré kávy by měl mít vyváženou vizuální a smyslovou část
Údržba a péče o pákový kávovar
Každodenní údržba
- Čistit odpad drátěným kartáčem a vodou
- Čistit páku pomocí slepých nástavců
- Čistit parní trysky
- Čistit nástavce páky
- Dát mletou kávu na chladné a suché místo
- Vypustit vodu z kotle pomocí parní trysky
- Vyjmout páku z kávovaru po každém dni
Týdenní údržba
- Umýt demontovatelné části a kávovar odvápnit
- Vyčistit průchodnost páky
- Sundejte všechny šálky z horní části kávovaru a umejte
Nastavení a péče mlýnek
- Mlít pouze kávu k okamžité spotřebě
- Dávkovač mlýnku nastaven na 7 – 7,5 gramu
- Nikdy nenechávat víčko od mlýnku otevřený, aby káva nezvětrala.
- Nemíchat mletou a zrnkovou kávu v zásobníku
- Starou mletou kávu z předchozího dne je třeba odstranit.
- Na ošetření mlýnku nikdy nepoužívejte chemické prostředky.
- Doporučujeme zvolit typ mlýnku dle každodenní spotřeby kávy.
- Vyčistit násypku mlýnku suchým hadříkem